حذف آلاینده های دارویی از پساب صنایع داروسازی با فناوری نانو
لینك بگیر: تهران- محققان دانشگاه گیلان با انجام یك طرح آزمایشگاهی موفق شدند نوعی آلاینده خطرناك دارویی را با استفاده از میكروارگانیسم ها و نانوذرات اكسیدآهن از محیط آبی حذف كنند.
به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، وجود تركیبات سمی در پساب صنایع داروسازی نگرانی های زیادی را در همه نقاط دنیا بوجود آورده است. ورود تركیبات سمی موجود در صنایع دارویی، بخصوص داروهای شیمی درمانی به اكوسیستم ها با استفاده از پساب، تهدیدكننده سلامت انسان، جانوران و حتی گیاهان است.
روش های مختلفی برای حذف این تركیبات از پساب مورد استفاده قرار می گیرد. از این میان، استفاده از میكروارگانیسم ها مورد توجه برخی محققان این حوزه قرار گرفته است.
دكتر حجت اله زمانی محقق دانشگاه گیلان از بازدهی پایین استفاده از موجودات زنده برای حذف برخی آلاینده های دارویی بعنوان مشكل اصلی این روش یاد كرد و اضافه كرد: در این طرح به منظور افزایش كارایی این روش از نانوذرات اكسیدآهن استفاده شده است.
وی در تشریح جزئیات این طرح اظهار داشت: از آنجایی كه میكروارگانیسم ها قابلیت بالایی در حذف تركیبات آلاینده از محیط های آبی از خود نشان می دهند، در این پژوهش از میكروارگانیسم های تثبیت شده روی بسترهای پلیمری برای حذف داروی سیتوتوكسیك پكلی تكسل استفاده شده است اما مهم ترین ضعف این روش، عدم دسترسی بهینه میكروارگانیسم ها به ماده سمی هدف است كه برای مرتفع ساختن این عیب، از قابلیت نانوذرات اكسیدآهن برای افزایش غلظت موضعی دارو و افزایش دسترسی میكروارگانیسم ها به دارو بهره گیری شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه گیلان اضافه كرد: حضور نانوذرات اكسیدآهن باعث می گردد تا این نانوذرات با استفاده از گروه های عاملی خود با مولكول های دارو پیوند برقرار كرده و منجر به افزایش غلظت این مولكول ها در محل حضور میكروارگانیسم ها شوند؛ ازاین رو دسترسی میكروارگانیسم ها به مولكول های دارو بیشتر شده و بازدهی فرایند حذف بالاتر می رود. از جانب دیگر نانومتری بودن اندازه ذرات منجر به افزایش سطح در دسترس برای واكنش می گردد.
بازدهی حذف میكروبی داروی پكلی تكسل در غلظت بهینه نانوذرات، 10 میلی گرم بر لیتر، به میزان 80 درصد گزارش شده است. همینطور افزایش دما سرعت این فرایند را بالا می برد.
دكتر حجت اله زمانی و دكتر روحان رخشایی از اعضای هیأت علمی دانشگاه گیلان و مهندس سیدرضا گراكویی مدیر آزمایشگاه میكروبیولوژی شركت تولیدی دارویی سبحان آنكولوژی در انجام این طرح همكاری داشته اند.
نتایج این تحقیق در نشریه Journal of Hazardous Materials انتشار یافته است.
علمی**1023**1834
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب