تبدیل ردپای مولكولی به باركد با نانو سنسور جدید
لینك بگیر: تهران - محققان موسسه پلی تكنیك فدرال لوزان سوییس نانوحسگر جدیدی را ساختند كه امكان تشخیص و تجزیه و تحلیل مولكول ها را با دقت بسیار بالا و بدون نیاز به تجهیزات حجیم و پیچیده فراهم می كند.
به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، این سیستم متشكل از یك سطح مجهز به تعداد زیادی سنسور كوچك موسوم به متاپیكسل است كه قادرند برای هر یك از ذراتی كه با سطح برخورد می كند، باركد خاصی را تولید كنند.
سپس می توان این باركدها را با استفاده از یك فناوری های پیشرفته تشخیص الگو، همچون شبكه های عصبی مصنوعی، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی كرد. این فناوری راه را برای تشخیص مواد و خواص آن ها بر مبنای پردازش تصویر با استفاده از هوش مصنوعی، در مقیاس بزرگ هموار می كند.
پیوندهای شیمیایی موجود در مولكول های ارگانیك دارای راستا و حالت نوسان منحصر به فردی هستند كه بر نحوه جذب نور توسط آن ها اثرگذار است و برای هر پیوند یك ردپای خاص بوجود می آورد. معمولا برای شناسایی این ردپا و تشخیص وجود یك مولكول در تركیب موردنظر از طیف سنج های پیچیده، حجیم و گران قیمت استفاده می گردد.
اما این سنسور جدید دارای حساسیت بسیار بالایی بوده و دارای نانوساختارهایی است كه در قالب متاپیكسل ها تجمیع شده و نور را در مقیاس نانو به دام می اندازند. هنگام تماس مولكول با این متاپیكسل ها نحوه جذب نور توسط مولكول، باعث تغییر رفتار متاپیكسل شده و امكان ترسیم یك نقشه پیكسلی از نحوه جذب نور را فراهم می كند. سپس این اطلاعات بدون نیاز به طیف سنج به باركدهای خاصی تبدیل می گردد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Science انتشار یافته است.
علمی (6)**9259**1440
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب