به گزارش لینك بگیر به نقل از ونچربیت، تحولاتی از این دست نیاز به استخدام متخصصان امنیت سایبری را به شدت افزایش داده و بررسی های موسسه تحقیقاتی بوز آلن همیلتون نشان داده است تا سال ۲۰۲۲ كمبود جدی در این بخش وجود خواهد داشت.
بر اساس پژوهش همین موسسه در حالی كه در سال ۲۰۱۵ كمبود نیرو در حوزه امنیت سایبر به ۱. ۵ میلیون نفر می رسید این رقم با افزایش ۲۰ درصدی تا سال ۲۰۲۲ به ۱. ۸ میلیون نفر افزایش می یابد. در سال های بعد این كمبود از مرز ۲ میلیون نفر عبور می كند و بنابراین مقابله با حملات سایبری با دشواری های جدی مواجه می گردد.
همین بررسی حاكیست نه تنها در زمینه جذب متخصصان امنیت سایبری مشكلات جدی وجود دارد، بلكه در زمینه نگهداری و حفظ آنها هم چالش هایی گریبانگیر شركت ها و موسسات تجاری است. نامشخص بودن دستورالعمل ها و جهت گیری های موسسات تجاری، خستگی و فرسودگی و فرهنگ كاری نامناسب از جمله عواملی است كه متخصصان امنیت سایبری را از شركت های تجاری فراری می دهد.
بررسی های مستقل ونچربیت در این زمینه در قالب مصاحبه با ۳۰۰ متخصص امنیت سایبری نشان داده است كه سه عامل اصلی كمبود نیرو در این حوزه عبارتند از فقدان خط مشی های دقیق كاری، استرس و خستگی و نیاز به تغییر فرهنگ كار در این حوزه در صنایع مختلف. این افراد اخطار داده اند در صورت عدم رفع این مشكلات كمبود نیروی شاغل در حوزه امنیت سایبری ادامه می یابد.
نیمی از این افراد سردرگمی شغلی و نامشخص بودن اهداف و برنامه ها را عامل اصلی استعفای خود اعلام كرده اند و ۳۲ درصد به فرسودگی و خستگی و ۲۸ درصد به استرس و فشار كاری اشاره كرده اند. ۳۶ درصد پرسش شوندگان هم به تبعیض های شغلی و تولید مزاحمت اشاره كرده اند.