دنیایی با دمای 2400 درجه سانتی گراد و بارش آهن

دنیایی با دمای 2400 درجه سانتی گراد و بارش آهن به گزارش لینك بگیر به نظر می آید ستاره شناسان موفق به كشف یك سیاره فراخورشیدی شده اند كه دمای سطح آن تا ۲۴۰۰ درجه سانتی گراد می رسد و بارانی از آهن در آن می بارد.


به گزارش لینك بگیر به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، هر از گاهی ستاره شناسان سیاره ای را پیدا می كنند كه واقعاً ما را خوشحال می كند كه در زمین تكامل یافته ایم، چون كه بر مبنای یك مطالعه تازه انتشار یافته، اخترشناسان امكان دارد دنیای بیگانه ای را كه در آن باران آهن می بارد، كشف كرده باشند.
این سیاره فراخورشیدی بزرگ هزاران برابر بیشتر از زمین در معرض تابش اشعه هایی است كه زمین از خورشید دریافت می كند و این تابش ها سطح آنرا به اندازه كافی برای تبخیر فلزات داغ می كند كه سپس بعنوان باران آهن بر سطح این سیاره ببارند.
این جهان بیگانه در دوردست، "WASP-۷۶b" نام دارد. این گوی آتشین میزبان شرایط جوی شدیدی است كه فلزات را در سطح آن تبخیر می كند و سپس باردیگر به شكل باران بر سطح آن می بارد.
این سیاره در سپتامبر ۲۰۱۸ توسط ابزاری معروف به "اسپرسو"(ESPRESSO) كه بر روی تلسكوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا(VLT) سوار شده است، مشاهده شده بود.
"اسپرسو" یك طیف نویس قدرتمند است كه قادر به شكستن نور گرفته شده از اجرام كیهانی دوردست است. دانشمندان می توانند از داده های آن بهره برده و آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند تا بعضی از خصوصیت های اصلی دنیاهای دوردست را دریابند.
"اسپرسو" برای شكار سیاره های شبیه به زمین كه به دور ستاره هایی با مشخصات مشابه خورشید منظومه شمسی ما می گردند، ساخته شده است. با این وجود، اخترشناسان دریافتند كه این ابزار دارای انعطاف بیشتر و توانایی انجام طیف وسیعی از كارها همچون بررسی جو سیاره های فراخورشیدی مانند "WASP-۷۶b" است.
شاید كلمه "بحرانی" هم كلمه مناسبی برای توصیف اتمسفر "WAP-۷۶b" نباشد. این سیاره طوری در مدار ستاره خود قفل شده است كه هر چرخش به دور خویش را حدودا به همان اندازه كه طول می كشد یك مرتبه به دور ستاره خود بچرخد، انجام می دهد. ازاین رو همواره یك سمت این سیاره رو به ستاره میزبان خود است و این سمت از این سیاره به صورت مستمر در معرض تابش نور و اشعه از ستاره خود است، در حالیكه طرف دیگر در تاریكی مطلق به سر می برد.
تخمین زده می شود دمای آن سمت از "WASP-۷۶b" كه همواره روز است، بیشتر از ۲۴۰۰ درجه سانتی گراد باشد كه یعنی به اندازه كافی گرم است كه سبب شود حتی فلزات هم تبخیر شوند.
در حالیكه سمت تاریك این سیاره در دمای نسبتاً قابل كنترل ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد قرار دارد، این اختلاف شدید دمایی می تواند بادی قدرتمند ایجاد كند كه قادر به انتقال عناصر جوی از سمت روز به سمت شب و برعكس باشد. ازاین رو برخی شب ها در سمت شب این سیاره، آهن می بارد.
این امر از آن حكایت می كند كه بخار آهن از هوای گرم روز این سیاره توسط وزش باد شدید جوی به سمت شب منتقل می شود. در این محیط كه خنك تر از سمت روز است، بخار آهن متراكم می شود و به شكل باران بر سطح این سیاره فرو می ریزد.
به قول نویسندگان این مقاله، این نخستین بار است كه شیمی متمایزی بین روز و شب یك سیاره غول پیكر و فوق العاده داغ گازی كشف شده است.
این مقاله در مجله Nature انتشار یافته است.




منبع:

5.0 / 5
3519
1398/12/23
15:14:45
تگهای خبر: دانش , وب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
سئوی سایت با بک لینک دائمی ارزان
linkbegir.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لینك بگیر محفوظ است

لینك بگیر

بک لینک ارزان و رپورتاژ آگهی