غرفه پژوهشگاه فضایی ایران در نمایشگاه پژوهش برتر شد

غرفه پژوهشگاه فضایی ایران در نمایشگاه پژوهش برتر شد لینك بگیر: در نوزدهمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار، غرفه پژوهشگاه فضایی ایران با كسب امتیاز عالی بعنوان یكی از غرفه های برتر برگزیده شد.


به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا، لوح تقدیر غرفه برتر به امضای دكتر عبدالساده نیسی، دبیر ستاد هفته پژوهش و فناوری و دكتر علی باستی دبیر اجرایی نوزدهمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار روز پنجشنبه به پژوهشگاه فضایی ایران اعطاء شد.
بنا بر اظهارات دبیر اجرایی این نمایشگاه، انتخاب غرفه پژوهشگاه فضایی ایران بعنوان یكی از غرفه های برتر، با ارزیابی میدانی و بنا بر شاخص هایی چون نمایش فناوری پیشرفته، غرفه سازی مناسب و نحوه تعامل و پاسخگویی خوب به بازگشت كنندگان صورت گرفته است.
از جمله فناوری های نمایش شده در غرفه پژوهشگاه فضایی ایران، كاربرد سنجش از دور در كشاورزی و مزارع، تراستر گاز سرد، پنل های خورشیدی، مبدل های الكتریكی، ساندویج پنل، پین پولر و چرخ عكس العملی بود.
به همین مناسبت خبرنگار ایرنا با مدیر دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل پژوهشگاه فضایی ایران درباره دستاوردهای این پژوهشگاه گفت و گو كرد.
فاطمه علیمردانی گفت: پژوهشگاه هم اكنون دو ماهواره مخابراتی ناهید 2 و ماهواره سنجشی سها را در دست توسعه دارد كه مدلهای مهندسی هر دو بزودی آماده می شوند. بدین سان در مرحله بعدی نمونه كیفی و بعد هم نمونه پروازی آن ساخته و تا سال آیده آماده پرتاب خواهند شد. به علاوه پروژه دیگری هم برای توسعه سامانه انتقال مداری ماهواره ها در یكی از پژوهشكده های پژوهشگاه توسعه داده شده است. سامانه ای كه امكان انتقال ماهواره ها از مدارهای پایینی به مدارهای میانی را فراهم می آورد.
وی اضافه كرد: به جز این ما پروژه بین المللی هم تحت عنوان «ماهواره دانشجویی كوچك» داریم كه این پروژه از جانب ابسكو (سازمان همكاری فضایی آسیا و اقیانوسیه) به پژوهشگاه فضایی ایران واگذار شده است. پژوهشگاه باز بخش هایی از این پروژه را برای انجام به چند دانشگاه همچون صنعتی شریف، امیركبیر و علم و صنعت واگذار كرده و متولی پرتاب ماهواره هم البته خود ابسكوست.
«پروژه دیگر بالن مخابراتی است. این بالن چه در اربعین سال پیش و چه امسال به زائران عتبات عالیات در مرز مهران سرویس اینترنت نمایش داد و حال مقرر است كه برای هر استان یك بالن مخابراتی را بسازیم».
او در عین حال به دو پروژه مهم باز اشاره نمود كه همچون آنها در دست اقدام بودن فاز دوم مركز تجمیع یكپارچه سازی و آزمون ماهواره پژوهشگاه است. فاز اول این مركز در سال 94 راه اندازی شد و اهمیت آن باز در این است كه هر سامانه ای كه بنا باشد در آینده به فضا پرتاب شود آزمون های خودرا در همین مركز پشت سر خواهد گذاشت. آزمون هایی مثل آزمون تشعشع و اینرسی تا اگر مشكلی باشد در طول آنها مشخص میگردد.
به گفته علیمردانی، بجز این پروژه دیگر سار هواپایه است. رادار دهانه مصنوعی هواپایه ای كه در علم سنجش از دور اهمیت زیادی دارد. ماهواره ها امروزه از این فناوری در اموری مثل مطالعه زمین و كشاورزی، زلزله شناسی و مطالعات بیابان زدایی استفاده می نمایند. این پروژه حدودا تكمیل شده و بزودی آزمون های میدانی خودرا انجام خواهد داد.
او در پاسخ به این سوال كه حالا سه ماهواره توسط سه دانشگاه ساخته شده یا در دست ساخت است، آیا در آینده هم مقرر است همینگونه باشد یا مقرر است سهم پروژه ها میان مراكز علمی خرد تر شود، گفت هرچه تا الان انجام شده در قالب برنامه 10 ساله اول فضایی بوده است اما برنامه فضایی دوم اخیرا توسط رئیس سازمان فضایی اعلام گردید كه باید ابتدا تصویب و ابلاغ شود و سپس ببینیم در آن برنامه چه ترتیبی برای این فرایند دیده شده است.

**از پژوهش تا تولید
بجز پروژه های ذكر شده، پژوهشگاه این روزها درگیر پروژه های خرد و كلان گوناگون دیگری باز هست. رئیس مركز تحقیقات فضایی در این خصوص می گوید: بین سازمان هواشناسی به نمایندگی از وزارت راه و پژوهشگاه فضایی به نمایندگی از وزارت ارتباطات تفاهم نامه ای منعقد شده است. این همكاری بیشتر از هرچیز شامل ساخت رادار هواشناسی میگردد كه یكی از پیچیده ترین سیستم های دنیاست و مسئولیت رصد یكی از پیچیده ترین وقایع دنیا را هم برعهده دارد.
امیر شكوفا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه كرد: تكنولوژی این محصول به صورت اختصاصی در اختیار چند كشور است و حال ما در حال ساختن آن هستیم. ما در این زمینه پیشرفت خیلی خوبی داشتیم و بزودی به آزمایشات میدانی باز خواهیم رسید. علاوه بر این پروژه دیگری هم در زمینه رادیوساند داریم كه در مورد مطالعه شرایط جوی در لایه های مختلف جو است. ما همین طور برای باقی پژوهشگاه ها همچون پژوهشگاه سامانه ماهواره ماژول های مخابراتی در باندهای مختلف می سازیم.
وی با اشاره به ساختار پژوهشگاه اظهار داشت: پژوهشگاه هم اكنون مشتمل بر 5 پژوهشكده و یك مركز تحقیقاتی است. از این تعداد پژوهشكده، دو پژوهشكده سامانه های ماهواره و سامانه های حمل و نقل فضایی در تهران و سه پژوهشكده مواد و انرژی در اصفهان، مكانیك در شیراز و رانشگرهای فضایی در تبریز هستند. در خود مركز تحقیقات پژوهشگاه فضایی باز كه ریاست آنرا به عهده دارم، دو گروه پژوهشی در حوزه سنجش از دور و در حوزه سیستم های مخابراتی داریم.
شكوفا افزود: پروژه های ما در این مركز باز در این دو دسته تقسیم می شوند. در حوزه سنجش از دور با عنایت به نیازهای كشور در حوزه كشاورزی چند پروژه خیلی مهم را انجام دادیم. همچون این پروژه ها برآورد سطح زیركشت محصولات كشاورزی با استفاده از داده های ماهواره ای و توسعه الگوریتم هایی است كه بتواند خیلی از این پیش بینی ها را در سال های آینده به صورت خودكار انجام دهد.
«پروژه دیگری را برای پیش بینی بیماری های گندم بعنوان یك محصول استراتژیك داشتیم كه بتواند در فاصله 15 روز تا یك هفته پیش از بروز یك بیماری خاص با یك دقت بالا به كشاورزان اعلام كند كه امكان دارد این بیماری اتفاق بیافتد. اما پروژه سوم پایش پارامترهای كمی در كشت محصولات كشاورزی با استفاده از تصاویر ماهواره ای است تا بفهمیم كه این محصول با چه كیفیتی در حال رشد است».

**همكاری با دانشگاه ها
رئیس مركز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی ایران همین طور با اشاره به همكاری های در دست اقدام این مركز با موسسات علمی و دانشگاهی اظهار داشت: رابطه با دانشگاه ها فراز و نشیب زیادی داشته كه طبیعتا بخشی از روند بلوغ حوزه فضایی در كشور شمرده میگردد. با این وجود خوشبختانه هم اكنون دانشگاه هایی داریم كه در حوزه ساب سیستم ها توانمند هستند و همین طور دانشگاه هایی داریم كه توانمندی خودرا در طراحی و ساخت ماهواره هایی با مقیاس ماهواره های كوچك نشان دادند.
وی افزود: به علاوه در راه رشد این مراكز، سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی ایران توانستند مدیریت پژوهش و پروژه های فضایی را تمرین كنند و افزون بر این، به دانشگاه ها در مواردی كه شاید مسیر درستی را طی نمی كردند، كمك كنند.
شكوفا اضافه كرد: در مورد اینكه ایا به دانشگاه ها پروژه می دهیم یا نه باید بگویم ما همین حالا هم در ساخت ساب سیستم ها و ماژول ها پروژه های جاری فراوانی با دانشگاه ها داریم. به علاوه در زمینه طرح های پژوهشی دانشگاهی و پشتیبانی از طرح های دانشگاهی هم پروژه های فراوانی داریم. اما اینكه از پژوهشگاه فضایی پرسیده شود كه آیا پروژه به دانشگاه ها می دهید باید بگویم كه ما در جایگاهی نیستیم كه پروژه ای را به صورت كامل به دانشگاه یا هر نهاد دیگری بدهیم. پروژه های فضایی توسط حاكمیت فضایی كشور داده می شود در نتیجه سازمان فضایی می تواند تصمیم بگیرد برمبنای شرایط پروژه (پیچیدگی بلوغ فناوری و ابعاد آن) با مشورت پژوهشگاه فضایی تصمیم بگیرد این پروژه توسط پژوهشگاه صورت گیرد یا نه با همكاری دانشگاه ها صورت گیرد.
رئیس مركز تحقیقات فضایی در پاسخ به این سوال كه آیا این كار درستی است كه از دانشگاه ها بخواهیم محصول بسازند یا نه اظهار داشت كه این سوال یك جواب مثبت یا منفی خیلی شفاف ندارد. من خود در دانشگاهی تحصیل كردم كه پروژه ماهواره ای را صفر تا صد به سرانجام رساند. اما هر الگویی برای هر دانشگاهی یا هر كشوری جواب نمی دهد. امكان دارد در یك دانشگاه كوچك در دانمارك و یا استرالیا یك پروژه دانشجویی كاربردی تعریف و حتی پرتاب شود و در همان حال، در یك پروژه با ماموریت علمی در آمریكا صد دانشگاه همكاری كنند.

**استاندارد بالای تولیدات فضایی
حسین بهشتی مدیر گروه عملگرها در پژوهشگده رانشگرهای فضایی باز در گفتگو با ایرنا ضمن اشاره به خاصیت تكنولوژی رانشگرهای فضایی كه در ایران به صورت بومی توسعه داده شده است، اظهار داشت: این سیستم ها مقرر است در دو ماهواره ناهید 2 و سها استفاده شوند. ساخت چرخه عكس العمل ماهواره ظفر دانشگاه علم و صنعت باز كار ماست. به علاوه ما از همین حالا برای ماهواره هایی كه در نقشه راه برنامه فضایی وجود دارد كارهایی را انجام داده ایم. چون هر ماهواره بسته به ابعاد و مشخصاتش باید طراحی شود.
بهشتی در مورد مقایسه با سطح كیفی محصولات فضایی در این حوزه افزود: در آلمان شركت آستروفین چرخه عكس العملی می سازد. ما برای مثال یك قطعه ساخت آن شركت را در ازمون های زیادی با قطعه ساخت خود مقایسه كردیم و در همه این ازمون ها كل عملكردی كه از آن انتظار می رفت، از قطعه خودمان گرفتیم.
نوزدهمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار در ایام سوم تا ششم دی سال جاری در محل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار گردید و پژوهشگاه فضایی ایران بیشتر از ۲۰ دستاورد علمی و فنی خودرا در سالن ۵ این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار داد.
علمی*م.ج*2017


1397/10/08
22:57:41
5.0 / 5
4692
تگهای خبر: ارتباطات , الكتریكی , انرژی , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
سئوی سایت با بک لینک دائمی ارزان
linkbegir.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لینك بگیر محفوظ است

لینك بگیر

بک لینک ارزان و رپورتاژ آگهی